/

Granulaat korrels

Het RIVM komt wat mij betreft wel wat vaker in het nieuws met betrekking tot op zijn minst twijfelachtige conclusies of vermeende belangenverstrengeling.

Photo by nmr hrd from Pexels

Neem nu het onderzoek op/over granulaat (rubber korrels) op de kunstgrasvelden. Daar waar ervaringen van spelers en ouders die zeer veelvuldig gebruik maakten van deze velden, zowel op training als tijdens wedstrijden aangeven dat het op zijn minst discutabel is qua veiligheid voor de spelers. Daar blijft RIVM bij dat het 100% veilig is, ondanks dat speelgoed met dezelfde waarden niet! verkocht mag worden volgens nieuwe Europese regelgeving.

Onderzoek toont nu aan dat er wel degelijk stoffen in het granulaat zitten die op zijn minst discutabel zijn en zeker vrijkomen in regenachtige omstandigheden. Lees hiervoor ook:

Zembla en NOS

Onderzoek werd en word vaak (alleen) gedaan door literatuurstudie, waarbij zeker in de conclusie in algemene zin wordt gesproken over weinig of te verwaarlozen risico of behoeft nader praktijk onderzoek. Zoals het rapport van INTRON-2007